Ścieżki krajoznawcze >> Nespery-Buchov

Zastavení 2 - Les

Na druhé straně potůčku začíná les, který bývá místními lidmi nazýván „Sekyra“.
Zhruba před dvěma tisíci lety pokrývaly souvislé lesy prakticky celou naši zem. Pak přišel člověk, který krajinu odlesnil a přeměnil v louky, pole a města. Dnes porůstají lesy asi třetinu našeho území, do původních „přírodních“ lesů však mají většinou daleko – místo převažujících původních listnatých stromů člověk často masově vysázel stromy jehličnaté. Kromě území přírodních rezervací je život lesa podřízen lesnímu hospodářství. Přesto si les uchoval krásu, tajemnost a velkou rozmanitost živočišných druhů.

Pod pařezy, v kořenech stromů a mezi kameny v lesích si často staví hnízdo hrabošům příbuzný norník rudý, nápadný svým rezavým hřbetem. Dovede obratně šplhat a v zimě může způsobit škody okusem kůry kmínků a větví až do značné výšky.

Na lišejnících, porůstajících stromy, se živí housenka drobného motýlka lišejníkovce čtveroskvrnného, typického tmavou tečkovanou kresbou na žlutavých křídlech.

Na jaře se z lesů ozývá houkání holuba hřivnáče, který si staví řídké hnízdo ve větvích stromů a za potravou zaletuje i do polí. Poznáme jej snadno podle bílých skvrn po stranách krku, za letu pak podle bílých skvrn na křídlech. Hnízdí i v městských parcích, kde jej můžeme pozorovat, jak sbírá potravu na zemi.

Zhruba velikosti holuba je i kalous ušatý, který je vedle puštíka naší nejhojnější sovou. Svůj přívlastek dostal kalous díky charakteristickým vztyčeným dlouhým péřovým „ouškům“. Obsazuje opuštěná dravčí, vraní a veverčí hnízda v lesích a remízcích, živí se především drobnými hlodavci.

Vyrazíme-li si za vlhkého a deštivého počasí do listnatého lesa, s trochou štěstí spatříme na listí zavalitého žlutočerného obojživelníka mloka skvrnitého, který je zpravidla aktivní až za soumraku a v noci. Mloci jsou v našich podmínkách vejcoživorodí, samice tedy kladou pohyblivé larvy – pulce – do pomalu tekoucích potůčků a studánek. Žijí samotářsky, požírají slimáky a hmyz.